Velkommen til

Innkalling – oktober 2019

Tirsdag 29.10.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Atle Michalsen: Mineralene ved Minge blygruve

Cerussitt, Minge blygruve (Bildebredde 3,08 mm)
Samling: Bjørn Kjeholt      Foto: OT Ljøstad

Ved gården Mingeødegård i Mingegrenda i Tune, finner vi en gammel nedlagt blygruve. Her opptrer en malmgang som hovedsakelig består av galenitt (blyglans). En vannfylt sjakt og noen tipphauger minner oss om driften som en gang var her. Da noen lokale amatørgeologer, bl.a. Bjørn Kjeholt fra Halden, ble nysgjerrige på tippene ved gruva på 1980-90 tallet ble det funnet flere mineraler i små hulrom. Flere prøver ble sendt til analyse og overraskende funn ble gjort. To mineraler nye for Norge dukket opp.

Selv om gruva står frem som en kuriositet blant mineralforekomster i Østfold, har det vært lite nytt å høre om den de siste tiårene. For at kunnskapen om mineralene ikke skal gå i glemmeboka har Atle Michalsen, en samler fra Fredrikstad, gjort et forsøk på å samle den kunnskapen som finnes om gruva og mineralene. Bjørn Kjeholt har stilt sin samling til gjennomsyn, og flere av mineralene i hans samling er blitt fotografert. Resultatet får vi se denne kvelden. Møt opp og lær mer om en av våre mest spennende forekomster!

Høstens møter:
26. november: Thor forteller om den spennende geologien på Sao
Miguel, Azorene.

Tur til Källargruvan
Turen til Källargruvan blir til våren. Vi vil prøve å kombinere med en eller flere forekomster til, evt. også med overnatting.

Vi tar gjerne imot tips til turer og aktiviteter!

Vennlig hilsen for styret, Jan

Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss til arrangementene, eller beskrivelse av veien! Samkjøring fra Halden til Skjeberg Folkehøyskole kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud.

Vipps: Foreningen har fått eget Vipps-nummer: 514673. Så nå er det mulig å betale for kaffe, lodder og annet uten kontanter for dere som bruker Vipps.

Grasrotandelen: Vi er nå godkjent av Norsk Tipping for Grasrotandelen, og vi oppfordrer de som spiller til å gi grasrotandelen av sin innsats til oss. Det koster ikke deg noe, og foreningen får 7 eller 14 % av innsatsen, alt etter hva man spiller på.

Vervekort kan fås av klubben
Vi tar gjerne i mot tips til turer og aktiviteter!

Vennlig hilsen for styret,

Jan Strebel
Vestagløtt 5
1719 Greåker

Tlf. 922 90 842

NAGS-kort: Kortene er gratis, og gir noen fordeler her og der, bl.a. har det pleid å være gratis inngang på Mossemessa.

Alle medlemsmøter avholdes på Skjeberg folkehøyskole
og med start kl 19.00.

Antal besökare