Fra tidligere møter

Det første som skjer, er et treff sammen med geocache-foreningen
Turen til Skams klove på Kjøkøy lørdag 21.8.: Kjør over hele Kråkerøy, parkering på venstre side av veien omtrent 600 m etter brua over til Kjøkøy.
Frammøte der kl. 11:00.

Stedet er Skams klove på Kjøkøy. Dette er et interessant sted geologisk sett, og det er plassert en såkalt Earthcache der. Vi vi få lære litt om geocaching, som er en morsom og lærerik hobby for mange, og lære om geologien.

2020

Julebrev 2020 PDF

2020 har vært et annerledes år for oss i geologiforeningen, som for alle andre. Vi håpet i det lengste at høsten skulle bli bedre enn våren, men den ble til tider verre. For øyeblikket ser det ikke lyst ut, selv om vi i Norge heldigvis har vært forskånet for de største smittebølgene. Styret har satt hensynet til medlemmenes helse foran ønsket om å drive klubbaktiviteter. Svært mange av oss er av ulike årsaker i risikogruppen for Covid-19, og det siste vi har ønsket er å legge til rette for at noen skulle bli smittet og bli alvorlig syke.

Vi må nok se i øynene at det vil gå et stykke utover våren og kanskje også over sommeren før det blir mulig å holde vanlige medlemsmøter igjen, i alle fall å treffes fysisk på den måten. Det kan hende det blir mulig å treffes til turer eller andre aktiviteter i friluft når sol og varme igjen melder seg, selvfølgelig under de til enhver tid gjeldende smittevernregler og anbefalinger.

Som tidligere annonsert hadde nevnt har Kenneth og Anders har laget et flott opplegg til en tur til bl.a. Källargruvan. Vi håpet i det lengste å kunne gjennomføre den i høst, men måtte innse at det ikke var fornuftig. Grensen har jo for det meste vært stengt, også. Vi gleder oss til å ta turen når det blir mulig igjen!

Vi ønsker alle en riktig god jul, og et godt nytt år,

og at alle skal være ved god helse!

Det har vært en annerledes vår på mange måter, også i geologiforeningen. Vi har fulgt de nasjonale smittevernrådene, og derfor avlyst noen arrangementer. Det skjer heller ikke noe mer nå før sommeren.

Slik det ser ut nå, er det godt håp om at tingene vil være mer normale igjen til høsten, slik at vi kan fortsette vår møte- og turvirksomhet. Vi tar da sikte på en hyggelig grillfest eller lignende som oppstart i august, før vi begynner med høstens møter.

Den annonserte turen til Källargruvan ble avlyst pga. pandemien. Vi tenker at vi kan forsøke å gjennomføre den til høsten.
Kenneth og Anders har laget et flott opplegg, som vi gleder oss til!
Vi kommer tilbake med flere opplysninger.

Åpningsdagen for Friluftslivets uke blir i år søndag 6. september ved Tunevannet. Vi skal som vanlig ha stand, med «gullvasking» og salg, det pleier å betale seg godt.
Vi trenger folk til å bemanne standen, så sett av dagen med en gang!

Steintreffet på Eidsfoss er avlyst pga. pandemien. Det blir treff igjen neste år!

Østfold Geologiforening Årsmøte

Tirsdag 25.2.2020 kl. 19:00 på Kongeveien skole, Halden – NB!
Dagsorden i hht. vedtektene:

 1. Valg av dirigent og referent
 2. Beretning om foreningens virksomhet i 2019
 3. Regnskap for 2019
 4. Fastsettelse av kontingent
 5. Vedtektsendringer (ingen)
 6. Valg
 7. Innkomne forslag (ingen)
  Det vil bli informasjon om overnattingstur til Sverige 2.-3. mai, bl.a. til Källargruvan.
 8. Servering: Det blir servert 3 snitter, kake og kaffe/te på foreningens regning.
  Av hensyn til bestilling av maten må vi ha bindende påmelding til Aud Hansen på tlf. 977 28 287 innen tirsdag 18.2.
 9. Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien!
 10. Vi oppfordrer alle medlemmer til å møte fram og bidra med synspunkter på årsmøtet, som er foreningens øverste bestemmende organ. Valgkomiteen har forespurte kandidater til alle verv. Det er ikke lagt opp til jakt på kandidater til tillitsverv i møtet, men selvfølgelig åpent for forslag fra salen.
 11. Eventuelt

Stein- og osteaften fredag 24. januar kl. 18:00 hos Thor. I tillegg til deilig mat og hyggelig prat rundt bordet, blir det også i år quiz og annen moro! Serveringen koster kr. 100,- pr. person, og hver og en tar med seg det de vil drikke.
Påmelding til Aud, tlf. 977 28 287 innen 20.1.

Tirsdag 21.1.2020 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Hans Arne Nakrem: Marokko
– et eldorado for fossil-, mineral- og meteoritt-samlere.


Marokko er et usedvanlig spennende land for geologer, ikke minst for geologer på reisefot. Store deler av landet består av tørre ørkener og fjellområder, og geologien er godt blottet. Atlasfjellene er et eldorado for paleontologer. Det er spesielt forekomstene av fossiler av tidlige marine organismer som trilobitter og blekkspruter som fenger interessen, og utgravinger de siste årene har gitt innblikk i helt unike faunaer fra starten av ordovicium. Eksepsjonelle fossiler av fisk, spesielt haier og andre marine virveldyr er assosiert med fosfatlagene fra kritt og tertiær. I ørkenområdene gjøres det stadig nye meteorittfunn, og man kan kjøpe slike nesten overalt. Fargerike mineraler, geoder, tilbys turister fra små og store butikker overalt – de fleste er hjemmelagde, akkurat som svært mange av trilobittene man tilbys, og man går i evig fare for å bli lurt trill rundt av snakkesalige selgere.

2019

Tirsdag 26.11.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Thor Sørlie: Sao Miguel, Azorene

 

Azorene – langt ute i Atlanterhavet – er et paradis for geologi-interesserte! Sydende varme kilder, lavagrotter og unge vulkaner! I tillegg til å være geologisk spennende, har øygruppen også mye av det øvrige som solhungrige nordmenn ønsker; vakre strender, fin temperatur, spennende og gammel arkitektur, shopping, variert landskap, gode matopplevelser, hyggelig prisnivå og et blomsterflor uten like. Kanskje det er dit du skal på neste ferie?

Julemøte
tirsdag 10.12. kl. 18:00
:
Vi samles på China Plaza, St. Marie gate 93 i Sarpsborg for en matbit og hyggelig samvær. Påmelding til Aud på tlf. 977 28 287 innen torsdag 5.12. av hensyn til bordbestilling. Man betaler selv det man spiser og drikker. God mat og hyggelige priser!
http://www.chinaplaza.no/

Tirsdag 29.10.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Atle Michalsen: Mineralene ved Minge blygruve


Cerussitt, Minge blygruve (Bildebredde 3,08 mm)
Samling: Bjørn Kjeholt      Foto: OT Ljøstad

Ved gården Mingeødegård i Mingegrenda i Tune, finner vi en gammel nedlagt blygruve. Her opptrer en malmgang som hovedsakelig består av galenitt (blyglans). En vannfylt sjakt og noen tipphauger minner oss om driften som en gang var her. Da noen lokale amatørgeologer, bl.a. Bjørn Kjeholt fra Halden, ble nysgjerrige på tippene ved gruva på 1980-90 tallet ble det funnet flere mineraler i små hulrom. Flere prøver ble sendt til analyse og overraskende funn ble gjort. To mineraler nye for Norge dukket opp.

Selv om gruva står frem som en kuriositet blant mineralforekomster i Østfold, har det vært lite nytt å høre om den de siste tiårene. For at kunnskapen om mineralene ikke skal gå i glemmeboka har Atle Michalsen, en samler fra Fredrikstad, gjort et forsøk på å samle den kunnskapen som finnes om gruva og mineralene. Bjørn Kjeholt har stilt sin samling til gjennomsyn, og flere av mineralene i hans samling er blitt fotografert. Resultatet får vi se denne kvelden. Møt opp og lær mer om en av våre mest spennende forekomster!

Tirsdag 17.9.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Thor Sørlie: Thulitten i Snillfjord

Under byggingen av den nye veien til Hitra (Lakseveien), ble det laget flere tuneller og store mengder thulitt ble skutt ut. Samlere og selgere fra inn- og utland reiste til Åstfjorden for å sikre seg store og små mengder thulitt.

Flere fra Østfold Geologi­forening gjorde det samme, og Thor vil fortelle fra sine opplevelser.
I Stein 1/19 kan du også lese om dette.

Under utlodningen vil et flott ”Thulittbrev” være blant gevinstene sammen med thulitt fra funnet.
Vi vil også snakke litt om programmet framover, og den kommende opprydningen i Opplevelsesrommet på Hjortsberg.

Lørdag 28. september: MOSSEMESSA.

Årets Mosse-messe går av stabelen i Øreåshallen 27. – 29. september. Flere av medlemmene pleier å ta en tur inn, og la oss se om ikke dette kan samordnes. Ring Aud, 977 28 287 for informasjon. Åpent fredag 15-20, lørdag og søndag 10-17.

Fredag 23. august kl. 18:00: START ETTER SOMMEREN!

Vi starter opp etter sommerferien hjemme hos Jan-Olav i Svinndalsveien 306 (tlf. 915 83 002).

Grillen holdes varm, og den enkelte tar med det man ønsker å spise og drikke.

Veibeskrivelse: Rv. 114 fra Lekevoll over Trøsken til Nordby. Ta Rv. 115 til venstre mot Svinndal. Etter ca. 2 km åpner jordene seg, og huset ligger på venstre hånd. Det står Linbus på garasjen.

Felles kjøring fra Halden (Rema på Os) kl. 17:00, fra Sarpsborg fra Lekevoll (pendler-parkeringen ved E6) kl. 17:30.

Søndag 1. september: Åpning av Friluftslivets uke

Søndag 1. september skal vi delta med stand på åpningen av Friluftslivets uke ved Tunevannet i Sarpsborg, med gullvasking, mineral­bestemmelse, utdeling av gratis geologieffekter, salg av mineraler og blader. Gudstjeneste ved speiderne kl. 11:00. Aktivitetene starter umiddelbart etter åpningen kl. 12.00, av ordføreren. Det blir speideraktiviteter, orientering, fisking, bueskyting, stolpejakt, matlaging, kanopadling, seiling, førstehjelp, hundeoppvisning, turistforeningen, natursti. Salg av mat og drikke. Styret trenger hjelp med tilrigging og bemanning av standen! Kontakt Jan, 922 90 842.

Søndag 8. september: Geologiens Dag på Romsåsen i Askim

Siden vi gjør unna Geologiens Dag uken før, kan vi også få med oss dette flotte arrangementet! Anlegget, både i den gamle nikkelgruva og utenfor er utvidet og betydelig forbedret i senere tid. Det er aktiviteter og tilbud til store og små, hele familien! Det blir omvisning i gruva kl. 13, ellers er det åpent fra 11 til 17. Det er zipline, klatring, rappellering og mye mer. Man kan ta med seg mat, eller kjøpe på stedet. Felles kjøring fra Halden (Rema) kl. 10:00, fra Lekevoll (pendler-parkeringen ved E6) kl. 10:30.

https://geologiensdag.no/index.php/fylkesoversikt/ostfold/365-romsasen-gruveopplevelser-geologiens-dag

Tirsdag 28.5.2019 kl. 18:30 i Steinhuset,
Gamlebyen i Fredrikstad
Besøk i Steinhuset, og sommeravslutning.

Vi er velkomne til Sølvi og Willy i Steinhuset i Gamlebyen i Fredrikstad.
Samkjøring fra Halden til Fredrikstad kl. 17:45 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud.

Vi samles kl. 18:20 ved Glasshytta, som ligger på høyre hånd før man kjører inn i selve Gamlebyen. Derfra kjører vi sammen inn i Gamlebyen og til venstre med en gang og følger brosteinsveien til brosteinen slutter. Så kjører vi på sandvei litt videre til vi får Forsvarsbyggs P-plass (gratis) på høyre side. Derfra er det 200 m å gå til Steinhuset.

Etter passe tid i den bittelille steinbutikken går vi opp på Peppes, der den enkelte kan velge mellom noe varmt å spise eller bare en kopp kaffe evt. med en dessertkake til.

Dette er vår sommeravslutning i år, og vi ønsker alle våre medlemmer en riktig god sommer!

Tirsdag 23.4.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Bjørgunn og Jan Strebel forteller om Bali

Vi forteller og viser bilder fra denne vakre og spennende tropiske øya som vi besøkte i 2015. Det blir noe geologi, og mye annet: Natur, dyreliv over og under vann, arkitektur, templer, kunst og håndverk, folkeliv, reisetips, musikk og dans mm.


Som vanlig blir det kaffe og kaker, og utlodning.
Ta med en venn!

Årsmøte

Tirsdag 19.3.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Henrik Friis: Mineralsamling på Grønland

Mineraler fra Grønland finnes i langt de fleste mineralsamlinger rundt om i verden, for der finnes det en lang rekke av unike minerallokaliteter. For eksempel den gamle kryolittgruven i Ivigtut, og Ilímaussaq-komplekset med sine sjeldne og fluorescerende mineraler. Å samle mineraler på Grønland er mere enn bare å putte stein i sekken, det er en reise til stillhet og fantastisk natur. I foredraget får vi høre om noen av de historiske forekomster, og de spesielle mineraler som er funnet, samt om hvilke nyfunn som stadig gjøres, og hvordan det er å samle mineraler på Grønland. Henrik Friis er førsteamanuensis ved Naturhistorisk museum i Oslo.

Som vanlig blir det kaffe og kaker, og utlodning.
Ta med en venn!

Tirsdag 19.2.2019 kl. 19:00 på Kongeveien skole,
Halden – NB! 

Dagsorden i hht. vedtektene:

 1. Valg av dirigent og referent
 2. Beretning om foreningens virksomhet i 2018
 3. Regnskap for 2018
 4. Fastsettelse av kontingent
 5. Vedtektsendringer (ingen)
 6. Valg
 7. Innkomne forslag (ingen)
  Vi oppfordrer alle medlemmer til å møte fram og bidra med synspunkter på årsmøtet, som er foreningens øverste bestemmende organ.
  Valgkomiteen har forespurte kandidater til alle verv. Det er ikke lagt opp til jakt på kandidater til tillitsverv i møtet, men selvfølgelig åpent for forslag fra salen.Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien!
 8. Servering: Det blir servert 3 snitter, kake og kaffe/te på foreningens regning.
  Av hensyn til bestilling av maten må vi ha bindende påmelding til Aud Hansen på tlf. 977 28 287 innen tirsdag 12.2.
 9. Eventuelt

Medlemsmøte

Stein- og osteaften

Fredag 25.1.2019 kl. 18:00 på Sjømannsforeningen
Fredrikshald Sømandsforening, Hagagata 2, Halden.
Parkering f.eks. i Svenskegata

Styret ønsker å fortsette den hyggelige tradisjonen med Stein- og osteaften. Vi har leid et lokale hos Halden Sjømannsforening, og vil sørge for at det blir kjøpt inn ost, kjeks og tilbehør. Sammen må vi ordne i stand til festen, og rydde opp og vaske servise og gulv etter oss. Til dette trenger vi altså noen hjelpende hender, helst mange, så blir det ikke så mye jobb på hver.

De som skal stelle i stand må avtale med Aud.
Resten kan møte ca. kl. 18:00.
I tillegg til deilig mat og hyggelig prat rundt bordet, blir det også i år quiz og annen moro! Foreningen dekker husleien.
Serveringen koster kr. 100,- pr. person, og hver og en tar med seg det de vil drikke.

Påmelding til Aud på tlf. 69 17 55 47 eller 977 28 287
innen torsdag 17.1.
Gi samtidig beskjed om vi kan regne med hjelp fra deg på forhånd eller etterpå!

Tirsdag 22.1.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole

Reidar Müller: Skogens historie

Reidar Müller er aktuell med boken Skogens historie. I dette foredrag vil forfatter Reidar Müller fortelle om skogens naturhistorie. Han vil fortelle om når skogen oppsto, om da den kledde Arktis og Antarktis, om trestokker i myrer og tjern på høyfjellet langt over dagens skoggrense (hva betyr de?). Han vil også komme inn på hvordan mennesket har sett på skogen gjennom tidene – og ikke minst sin fascinasjon for skogens arter, deriblant ulv.

Skogens historie er alle-rede solgt til en rekke land og har fått glimrende anmeldelser og omtale. Reidar Müller har en dr.grad i geologi og er utdannet journalist. I 2014 kom han ut med boken
Det som ble Norge.

2018

Tirsdag 20.11.2018 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Jon Larsen: Stjernejeger
                                 

Kveldens foredragsholder er kanskje fortsatt mest kjent som
jazzgitarist og kapellmester i stringswingorkesteret Hot Club de Norvège. Han er også komponist og kunstmaler, og etter hvert forfatter. Men i vitenskapskretser har han i løpet av de to siste årene blitt kjent som amatøren som gjorde det som alle etablerte forskere sa var komplett umulig: Han knekte koden for hvordan man kunne finne, og bestemme mikrometeoritter!

Det begynte som en spesiell, og ganske altoppslukende hobby, etter at han i 2009 fant et støvkorn på en nyvasket voksduk på verandaen. Han tenkte: ”Det må ha kommet ovenfra, fra verdensrommet!” Dermed var han i gang, med å samle mikrometeoritter lokalt, og på turneer i Norge og over hele verden. Her snakker vi om små ting, dette er små kuler som er mindre enn 0,4 mm! Det faller 2,5 kg av dem over Norge pr. dag. Problemet hittil har vært å skille dem fra alle andre små partikler som finnes overalt, og det har ingen tidligere klart. Det man hadde var et lite antall mikrometeoritter fra isen i Antarktis.

Etter gjennombruddet som forsker er Jon sterkt etterspurt som foredragsholder og intervjuobjekt over hele verden!
Men denne kvelden tar har turen til oss, for å fortelle om den lange letingen etter mikrometeorittene, om siste nytt på området, og om planene framover. Det blir mulig å kjøpe den nyeste boka hans, ”Stjernejeger”, hvor han på sin fengslende og underholdende måte forteller historien om jakten på stjernestøvet. Anbefales! (Betaling med kontanter eller Vipps)

Parallelt med jakten på mikropartiklene har vennen Jan Kihle utviklet fotoutstyr og teknikk som er det aller beste i verden for fotografering av mikrometeoritter.

Vi kan glede oss til å få se noen flotte bilder! https://www.facebook.com/micrometeorites

Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlod­ning.
Be med deg en venn!

Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien!

Samkjøring fra Halden kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud.

Tirsdag 23.10.2018 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Anders Persson: Källargruvan
Vårt medlem Anders Persson vil denne gang ta oss med til en spennende lokalitet i Värmland; nemlig Källargruvan nord for Arvika. Denne gruva, som er en av flere kobbergruver i området, ble trolig startet opp 1560-årene og var i drift i ca. 90 år før den ble lagt ned. Senere var det drift i perioden 1898 – 1899, så var det helt slutt på driften.

Anders vil vise oss bilder og prøver av en del av de spennende kobbersulfater derfra, bl.a. langitt og posnjakitt. Det vil bli utloddet flere fine mineral­prøver fra Källar­gruvan på dette møtet, og i tillegg er en tur dit på vårparten under plan­legging.

Som vanlig blir det kaffe og kaker, og utlodning. Ta med en venn!

Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien.
Samkjøring fra Halden kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud.

Tirsdag 25.9.2018 kl. 19:00
på Skjeberg folkehøyskole.
Knut Edvard Larsen: The Bone Wars

Kveldens foredrag handler om en epoke i geologiens historie som blir kalt for ”The Bone Wars” (”Beinkrigene”) eller ”Det store Dinosaur-rushet”.   I denne perioden ble det oppdaget og gravd ut mange av de store dinosaurer som vi kjenner til som brontosaurus, stegosaurus, tyrannosaurus rex og andre. To fremtredende paleontologer brukte alle mulige midler for å oppnå så mange fossiler som mulig for seg selv. En historie rett ut av det ville Vesten i 1870-1890-årene med bitre feider mellom hensynsløse paleontologer som ikke la fingrene i mellom for å hindre at den andre skulle komme med oppdagelsene først. Det er laget bøker, tegneserier, brettspill, og nå lages det en spillefilm om beinkrigene. Foredraget gir et innblikk i den spennende epoken i historien om oppdagelsen av dinosaurer og hvordan disse ble gjort.Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien!
Samkjøring fra Halden kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud.

Lørdag 29. september:
MOSSEMESSA.

Årets Mossemesse går av stabelen i Øreåshallen
28. – 30. september. Flere av medlemmene pleier å ta en tur inn og la oss se om ikke
dette kan samordnes.

Ring Aud, 977 28 287 for informasjon.
Åpent fredag 15-20, lørdag og søndag 10-17.

Høstens tur- og møteprogram:

Lørdag 6.10.:  
Tur til Bjønndalen Bruk i Nittedal. Avreise fra Halden (P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud)
kl. 09:00, oppsamling på Lekevoll kl. 09:30. Hjelm er påbudt! (kr 50,- hos Biltema og Jula).

Lørdag 26. mai kl. 16:00 – 20:00:
Båttur på Iddefjorden med reker

Vi legger ut fra Gjestebrygga i Halden søndre havn kl 16:00. Det blir strandhogg og omvisning i Monolittbruddet, hvor volumet av steinblokka som Monolitten ble hogd ut av er gjenskapt i form av en trekonstruksjon som rommer et lite museum. Underveis koser vi oss med reker, tilbehør og selvvalgt drikke.

Turen koster kr 100,- pr. person, som dekker maten. Det man ønsker å drikke tar man med selv.

Bindende påmelding til Thor Sørlie på tlf. 90664992. Vi har forlenget fristen til tirsdag 22.5. Det er fortsatt noen ledige plasser, og førstemann til mølla får plass! Hvert medlem kan ta med seg en person til, og evt. flere, men da må vi se an plassen først.

Tirsdag

Tirsdag 29. mai kl. 18:00: Roy Gabrielsen guider ved den flotte fjellskjæring på Remmen.

Mange av oss har kjørt forbi den vakre, diamantskårne fjellskjæringen tvers over veien for Høyskolen på Remmen, og lurt på hvilke hemmeligheter den bærer på. For de som forstår seg på slikt, forteller den spennende geologisk historie. Og en av dem er professor Roy Gabrielsen på Geologisk institutt på Blindern. Her er det både strukturgeologi, mineralogi og petrografi, og den rommer mange lekre detaljer som kunne vært tatt fra en lærebok i geologi.

Etterpå finner vi et sted for litt kaffe, kake og hygge.

Tirsdag 17.4.2018 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole :
Thor Sørlie forteller fra Island.

Thor vil ta medlemmene på en reise langs ringveien rundt øya og fortelle om geologi og severdigheter på veien. Her var det mye å oppleve! Avslutningsvis til Hvalfjordur, der vi fikk lete etter mineraler den siste dagen.

Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn!

Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien! Samkjøring fra Halden kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud.

Tirsdag 20.3.2018 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Hans Arne Nakrem:
Svalbard – et eldorado for geologi interesserte!

På Svalbard finnes det fossiler av monsterøgler, ammonitter og flotte plantefossiler som er avsatt i en periode da klimaet var mye varmere enn nå. I foredraget vil Nakrem presentere fossilfunn og sette disse i sammenheng med Svalbards geologiske utvikling. Han har nærmere 20 feltsesonger bak seg, fra 1985 til 2016, har undervist i felt der i 10 år, og har forsket på mosdyr (bryozoer) og conodonter fra karbon, perm og trias. Han har de siste 15 årene samarbeidet med Jørn Hurum i utforskningen av enorme havlevende reptiler – «monsterøgler» fra jura og trias, men i disse prosjektene hatt ansvar for de langt mindre fossilene, de dyrene og mikroorganismene som levde i havet rundt monsterøglene.

 

PDF  Årsberetning 2017
Årsmøte

Tirsdag 20.2.2018 kl. 19:00 på Folkvang skole, Halden – NB!

Dagsorden i hht. vedtektene:

1. Valg av dirigent og referent

2. Beretning om foreningens virksomhet i 2017

3. Regnskap for 2017

4. Fastsettelse av kontingent

5. Vedtektsendringer (ingen)

6. Valg

7. Innkomne forslag: To forslag fra Thor, se baksiden

Eventuelt

Vi oppfordrer alle medlemmer til å møte fram og bidra med synspunkter på årsmøtet, som er foreningens øverste bestemmende organ. Valgkomiteen har forespurte kandidater til alle verv. Det er ikke lagt opp til jakt på kandidater til tillitsverv i møtet, men selvfølgelig åpent for forslag fra salen.

Servering: Det blir servert 3 snitter, kake og kaffe/te på foreningens regning. Av hensyn til bestilling av maten må vi ha bindende påmelding til Aud Hansen på tlf. 69 17 55 47 eller 977 28 287 innen tirsdag 13.2.

Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien!

Østfold Geologiforening
Stein- og osteaften.

Fredag 26.1.2018 kl. 18:00  hos Thor

Først en stor takk til Laila, som i en årrekke har åpnet hjemmet sitt som vertinne for foreningens Stein- og osteaften! Nå ønsker hun ikke lenger ha det hos seg, og vi må finne ut hvordan vi skal fortsette tradisjonen med de hyggelige treffene.

Styret har landet på at dette må bli et dugnadsprosjekt. Vi har leid et lokale hos Halden Sjømannsforening, og vil sørge for at det blir kjøpt inn ost, kjeks og tilbehør. Sammen må vi ordne i stand til festen, og rydde opp og vaske servise og gulv etter oss. Til dette trenger vi altså noen hjelpende hender, helst mange, så blir det ikke så mye jobb på hver.

De som skal stelle i stand må møte kl. 18:00. Da regner vi å ha det klart til å gå til bords ca. kl. 18:30. I tillegg til deilig mat og hyggelig prat rundt bordet, blir det også i år quiz og annen moro! Foreningen dekker husleien. Serveringen koster kr. 100,- pr. person, og hver og en tar med seg det de vil drikke.

2017

 

PDF

Tirsdag 21.11.2017 kl. 19:00 på Skjeberg folke­høyskole
Johan Petter Nystuen: Mjøsområdet – geologi og landskap

Johan Petter Nystuen er en av forfatterne bak boka ”Mjøsområdet – geologi og landskap”, som nylig er kommet. Boka forteller om Mjøsområdets geologiske utvikling gjennom nærmere to tusen millioner år, sammenheng med geologi og landskap, bosetning, skog og områdets kulturhistorie knyttet til bruk av ulike geologiske ressurser. Det blir anledning til å få kjøpt boka for kr 350,- i kontanter.

Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlod­ning. Be med deg en venn!

Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien! Samkjøring fra Halden kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud

Tirsdag 24.10.2017 kl. 19:00 på Skjeberg folke­høyskole

Astrid Haugen:
Mineralforekomster i Nordland.

Astrid vil vise bilder og fortelle om sine spennende opplevelser og funn i flere av de interessante granittpegmatittene i området, bl.a. forekomstene på Hundholmen, Stetind og Tennvatn. Vakker natur og spennende mineraler stifter vi nærmere bekjentskap med denne kvelden!

 

Søndag 3. september: Åpning av Friluftslivets uke

Søndag 3. september skal vi delta med stand på åpningen av Friluftslivets uke ved Tunevannet i Sarpsborg, med gullvasking, mineral­bestemmelse, utdeling av gratis geologieffekter, salg av mineraler og blader. Gudstjeneste ved speiderne kl. 11:00. Aktivitetene starter umiddelbart etter åpningen kl 12.00, av ordføreren. Det blir speideraktiviteter, bueskyting, orientering, jakt- og fiskestand, barnas gård og 4H-stand. Salg av mat og drikke. Styret trenger litt hjelp med tilrigging og bemanning av standen!
Kontakt Jan, 922 90 842, eller Aud, 977 28 287.

        Lørdag 9. september: Åpning av «Monolitt-blokka»
       i bruddet på Hov

Vi vil delta på dette arrangementet i regi av Idd og Enningdalen Historielag, da de med brask og bram skal avduke kopien av Monolitt-blokka. Den måler 2,5×2,5×17 meter og skal huse en utstilling. Thor og elever fra klassen vil delta med en konkurranse og det er flott om flere medlemmer møter opp til en historisk begivenhet. Selv om vi ikke har salg, er det viktig at vi som geologiforening markerer oss og sprer informasjon. Tidspunkt følger, men ca. 12:00.

Tirsdag 22. august: START ETTER SOMMEREN!

Også i år starter vi sesongen på hytta til Laila med grilling og hygge. Ta med deg det du vil grille + drikke. Hvis været er dårlig, spiser vi pølser hjemme hos Laila. Oppmøte ved Asak kirke kl. 18.00.
Påmelding til Laila tlf. 69 19 25 70 eller 977 26 854 innen søndag 20.8.

 

Hei,
Vi minner om felles møte i Fredrikstad Geologiforening mandag 8. mai kl 18:30. Programmet blir omvisning, quiz, kaffe og kaker.

Møtet holdes i kafeen på Isegran. Felles avreise fra Halden kl. 17:45 fra P-plassen vis-a-vis Rema Busterud.
Veibeskrivelse:
 ”Møtene har vi vanligvis i FOGs lokaler i 2. etg., i nordenden av Kafé Isegranbygget på Isegran, Kråkerøy.

Veibeskrivelse til Kafé Isegran:
Kjør mot Kråkerøy over Kråkerøybroen.
Fortsett rett fram på RV 108.
Ta til venstre ved skilt ”Isegran”.
Ta første vei til høyre, så til venstre på A. Syvertsens vei.
Fortsett rett fram på Mindre Alvs vei. Kafé Isegran ligger i en lang smal bygning på høyre hånd.”

Tirsdag 25.4.2017 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Stig Larsen: Steintur-tips i Norge     

Alle fotos © Jan Strebel

Stig er en av de mest erfarne mineraljegerne vi har blant oss. Denne kvelden tar har for seg Norgeskartet og deler en del funnsteder med oss, forteller hvilke brudd og gruver det er greit å få lov til å besøke, og gir ellers en del gode turtips. Kanskje du legger sommerferien til Norge i år, og har lyst til å stoppe og lete litt på veien? Her får du vite hvor og hvordan! Det blir både bilder og stuffer å nyte synet av.

Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlod­ning. Be med deg en venn!

Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien! Samkjøring fra Halden kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud.

Årets sommeravslutning var på Bryggerhuset, tirsdag 13. juni. Der spiste vi pratet og koset oss sammen.
Vi var ti personer og det var en hyggeli aften med god mat.

Tirsdag 21.3.2017 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole

Kåre Kullerud:

Bergverk i Norge – kulturminner og historie

  

Kåre Kullerud er en av forfatterne bak boka ”Bergverk i Norge – kulturminner og historie” som nylig er utgitt. Han vil presentere boka, og dessuten ta for seg en del lokaliteter nevnt i kapitlene om hhv. østfoldgranitten og kobbergruvene i Nord-Troms.

2016

Medlemsmøte

Tirsdag 6.12. kl 19.00:
Julemøte hos Arild Øen.

Adresse: Georg Feydts gate 22 (over Babylon Pizza i Tistedal sentrum).
Det serveres gløgg, pepperkaker og kringle. Ta med stein du lurer på hva er! Ellers blir det mulighet til å se på Arilds mikrosamling, mikroskop vil bli satt fram. Vær snill å ikke parkere foran Babylon Pizza. Det er flere andre muligheter nær Arild, bl.a. utenfor  Rema 1000 i krysset jernbanebroa/Aremarkveien.

Tirsdag 22.11.2016 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole

Knut Edvard Larsen: Bare feltspat?

Et glimt inn i feltspatenes fasinerende verden PDF
Feltspat, 6 x 3 cm Vatnar, Holmestrand

 Foto: Trond O. Bergstrøm

Ortoklas Roan, Sør Trøndelag
Foto: Knut Edvard Larsen

Albitt Løvøya, Holmestrand
Foto: Knut Edvard Larsen

Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn!

Tirsdag 18.10.2016 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole

Thor Sørlie: Gulleventyret i Gisna

Thor vil denne gang fortelle om sine gullvaskeopplevelser i elva Gisna ved  Oppdal, hvordan det ellers arbeides i elva og hvordan man kan få mulighet til å vaske her i 2017.

Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlod­ning.
Be med deg en venn!

juni! Steinhoggerfestival i Ystehede, Iddefjorden.

      Vi stiller med barneaktiviteter og litt salg på dagen, og koser oss med god mat og drikke,       visesang og fortellinger utover kvelden. Dette blir foreningens sommeravslutning.         http://www.stenhoggerfestivalen.no

mai: Medlemsmøte.

Egil Jensen: Geologien i Moss. Vi besøker våre medlemmer Egil og       Cathleen i butikken Steinhaugen i Storgata 15, Moss.
Samkjøring fra Halden presis kl. 18:00 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud, fra Sarpsborg       presis kl. 18:30 fra pendlerparkeringen øst for E6 på Lekevoll.
Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss. http://www.steinhaugenmoss.no

Tirsdag 26.4.2016 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole

Jon Larsen: Mikrometeoritter

Kveldens foredragsholder er nok mest kjent som jazzgitarist og kapellmester i      stringswingorkesteret Hot Club de Norvège. Han er komponist og kunstmaler, og har      dessuten en helt spesiell hobby: Å samle mikrometeoritter over hele verden! Her      snakker vi om små ting, dette er små kuler, de fleste mindre enn 0,4 mm. Det faller      2,5 kg av dem over Norge pr. dag. Problemet hittil har vært å skille dem fra andre      små partikler som finnes overalt, og her er det gjort store framskritt i løpet av det      siste året. Det er mye vakkert å se i mikroskopet! Hvis været tillater det, blir vi også      med på en liten mikrometeorittjakt! https://www.facebook.com/micrometeorites

Bilde   Øivind Thoresen.

Stor interesse for møtet  med 18 frammøtte, som  ville høre om sølvgruvene på Kongsberg. Oppdagelsen av sølvet  siden 1600,men gruvedriften startet ikke før på 1700-tallet med drift i over 300 år.

Øivind Thoresen har hatt mange  turer i gruvene siden hans tidlige interesse for sølvgruvene. Han fortalte  og viste bilder fra besøk i områder i underbergstollen, som ikke vanligvis er åpent for publikum. På Underberget ligger en rekke gruver i en lengde av 5 km, av disse var Samuel gruve, sydligste, oppdaget i 1630. På Overberget er det flere gruver over en lengde av 9 km, en av de største er Kongens gruve .Flere av gruvene er svært dype, bunnen i Kongens gruve ligger ca. 1km under dagen.

Funn er gjordt av sølv med flussspat og kalsitt, ikke bare trådsølv. Pyrotitt og sølv sjeldent på Kongsberg. Kongsbergsølvet er viden kjent som et mineral av ypperste kvalitet.

Stein-og ostaften hos Laila på Bjørnebo, ble som alltid en vellykket aften. Det ble i år 11 feststemte deltagere til en hyggelig treff. God stemning, mye godt på bordet, og selvfølgelig et par porsjoner med quiz. Tradisjonen tro; Årets stein til hver og en fra Thor; i år ”Smithsonitt” fra Minge. Vi takker Laila så mye for at hun steller til denne aftenen for oss.